Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Mini eklerki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Eklerki z bitą śmietaną to wspaniały dodatek do kawy. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają ze stołu.

Mini eklerki z bitą śmietaną

Składniki:

Mini eklerki z bitą śmietaną

 

  • Ciasto
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mini eklerki z bitą śmietaną
Wodę z solą i masłem zagotować. Wsypać przesianą mąkę i miksować około 10 minut. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo po 1 jajku. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyciskać podłużne ciasteczka. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Krem: Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania połączyć z płynną żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Zimne eklerki przekroić na pół, napełnić kremem, przykryć drugą połową. Oprószyć cukrem pudrem.