SUPERPRZEPIS

Mini kopiec kreta

  • 4
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Mini kopiec kreta Więcej zdjęć (5)

Słynne ciasto, kopiec kreta w formie deseru, którym to na pewno zaskoczycie swoich znajomych. Wstaw do lodówki do stężenia.

Składniki:

Mini kopiec kreta

Ciasto

Krem

  • 400 ml kremówki
  • 40 g czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 banany

Sposób przygotowania:

Mini kopiec kreta
W rondelku rozpuść masło z czekoladą, białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na sztywną pianę. Do przestudzonego masła dodaj kakao i żółtka a po rozmieszaniu piane z białek oraz mąkę z sodą, gotowe ciasto przelej na blachę i piecz 30 min w 170 stop. 

Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem, a kiedy stanie się sztywna dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i startą czekoladę. Z przestudzonego ciasta wytnij cztery krążki a resztę pokrusz na okruchy, na dno kokilek wyłóż po krążku z ciasta, na nie kawałki banana a na koniec sporą porcję bitej śmietany, wierzch deseru dokładnie pokryj okruszkami ciasta i wstaw do lodówki do stężenia.
Mini kopiec kreta
Na dno kokilki włóż krążek wycięty z ciasta.
Mini kopiec kreta
Na warstwę ciasta ułóż cienkie plasterki banana.
Mini kopiec kreta
Na wierzch wyłóż sporą porcję bitej śmietany.
Mini kopiec kreta
Powierzchnię deseru posyp okruszkami z ciasta czekoladowego.