iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Mini pizze - pierożki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciekawy pomysł na obiad, czyli mini pizze - pierożki podane z sosem czosnkowym.

Mini pizze - pierożki

Składniki:

Mini pizze - pierożki

 

  • ciasto na pizzę,
  • 1/2 kostki drożdże,
  • 1/2 kg mąka,
  • Sól,
  • 3 łyżki olej kujawski,
  • 2 łyżeczki cukier,
  • 1/2 szklanki mleko,
  • Nadzienie,
  • 1 szt cebula,
  • Przyprawa do pizzy,
  • wędlina,
  • 20 dag ser zółty,
  • 1 szt pasta pomidorowa

 

Sposób przygotowania:

Mini pizze - pierożki
Robimy ciasto drożdżowe. W misce robimy rozczyn. Kruszymy drożdże dodajemy 2 łyżeczki cukru ,mieszamy dolewamy trochę ciepłego mleka mieszamy posypujemy mąką ok 2 łyżeczki i odstawiamy do wyrośnięcia .Do dużej miski wsypujemy ok 1/2 kg mąki solidy do smaku . Dodajemy wyrośnięty rozczyn .Mieszamy dodajemy mleko lub wodę i olej ok 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto . Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odcinamy mały kawałek i rozwałkowujemy go na okrąg . Smarujemy pastą pomidorową posypujemy przyprawą do pizzy .Zostawiamy brzeg ok 1 cm bez pasty pomidorowej żeby dobrze się sklejało . Wędlinę kroimy w kosteczkę ,cebulę obieramy i kroimy w piórka . Dajemy na środek okręgu pokrojoną wędlinę ,cebulkę i ser zółty zlepiamy w pieroga. Robimy tak do wykończenia ciasta . Pierogi układamy na blasze. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach . Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym