lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Miniatury drożdżowe- rogaliki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 48
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje rogale drożdżowe zawsze były duże. Nieważne czy to z marmoladą, czy jabłkami, czy śniadaniowe. Duże i koniec. Tym razem zrobiłam malutkie takie na 1-2 kęsy. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona.

Miniatury  drożdżowe- rogaliki  z nadzieniem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miniatury drożdżowe- rogaliki z nadzieniem

Składniki na 48 małych rogalików:

Dodatkowo:

 

  • jajka 2 do posmarowania rogalików

 

  • cukier puder do posypania rogalików

Sposób przygotowania:

Miniatury drożdżowe- rogaliki z nadzieniem
 Do misy wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę  6 łyżek ( z tego 500 g) , mieszamy i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem ( rozczyn wyrośnie pięknie). 

Po 15 minutach do rozczynu dodajemy resztę cukru rozbełtane jaja i rozpuszczona i ostudzoną margarynę. Teraz dodajemy mąkę przesianą. Wyrabiam ciasto z 20 minut i zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje. Wałkujemy prostokąt i tniemy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy maleńki kawałeczek marmolady i zwijamy. Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut. Rogaliki mniejsze szybciej się pieką wiec sprawdzajcie. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
Miniatury  drożdżowe- rogaliki  z nadzieniem
Do misy wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę 6 łyżek ( z tego 500 g) , mieszamy i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem ( rozczyn wyrośnie pięknie).
Miniatury  drożdżowe- rogaliki  z nadzieniem
Po 15 minutach do rozczynu dodajemy resztę cukru rozbełtane jaja
Miniatury  drożdżowe- rogaliki  z nadzieniem
Dodajemy rozpuszczona i ostudzona margarynę
Miniatury  drożdżowe- rogaliki  z nadzieniem
Teraz dodajemy mąkę przesianą . Wyrabiam ciasto z 20 minut i zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny.