szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Mintaj w cieście imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mintaj w cieście imbirowym doskonałym wykwintnym daniem z ryb.

Mintaj w cieście imbirowym

Składniki:

Mintaj w cieście imbirowym

 

  • 1 kg filetów z mintaja
  • 1 szklanka oleju
  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego imbiru
  • MARYNATA:
  • 2 obrane cebule
  • 1 sloik marynowanej papryki
  • 1 słoik korniszonów
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki octu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • cukier
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w cieście imbirowym
Mąke wymieszać z jajkiem, wodą i imbirem. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Kawałki ryby zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w plastry, paprykę i korniszony na małe kawałki.Rybę i warzywa ułożyć warstwowo w salaterce. Pozostałe składniki marynaty zagotować, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Utworzoną marynatą polać rybę i warzywa w salaterce. Wstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia osączyć z zalewy , włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.