Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Miodownik wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny i mocno orzechowy miodownik.

Miodownik wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik wg Triss

 

  • ciasto:

 

 

 

  • krem:
  • 250 g margaryny „Kasia”
  • 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • (można użyć także jakiegoś gotowego kremu - np. karpatka)

 

 

Sposób przygotowania:

Miodownik wg Triss
Budyń ugotować z dodatkiem cukru i odstawić do wystudzenia. W misce zagnieść ciasto z mąki, masła, cukru, miodu, jajek, sody i szczypty soli. Podzielić je na dwie części. Formę do pieczenia o wym. 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę. Piec ok. 15 min. w temp. 180st. C. W małym rondlu rozpuścić masło, cukier, miód i dodać orzechy. Mieszać i podsmażać ze sobą kilka minut (należy uważać, aby nie powstał karmel, bo całą masę ciężko będzie rozłożyć na cieście). Pierwszy placek wyjąć ostrożnie z formy, ostudzić. W formie rozłożyć drugą część ciasta, a na niej masę orzechową. (Niestety, nie mam dwóch takich samych foremek i nie mogłam piec jednocześnie obu warstw) Piec ok. 15 min. w 180st. C. Ciasto ostudzić i wyjąć ostrożnie z formy. Formę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą Zimny budyń połączyć z margaryną i przełożyć kremem ciasto, aby ciasto z warstwą orzechów było na wierzchu, schłodzić. Ciasto z powodu miodu na początku jest twardawe, jednak po 1-2 dniach mięknie. *Formę przed przełożeniem ciasta zabezpieczyłam folią aluminiową.
Miodownik wg Triss
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie częsci i wyłożyć na blachę.
Miodownik wg Triss
Orzechy, miód, cukier i masło przesmażyć ciągle mieszając.
Miodownik wg Triss
Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej folią aluminiową.
Miodownik wg Triss
Ciasto posmarowane kremem przykryć warstwą ciasta z orzechami, schłodzić.