SUPERPRZEPIS

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Miodownik z musem jabłkowym i orzechami Więcej zdjęć (6)

Miodownik to klasyczny przepis, który gości u nas nie tylko na święta. Świetnie się sprawdza również w czasie karnawału - jest uwielbiany przez gości.

Składniki:

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

Ciasto

Warstwa orzechowa

Masa grysikowa

Mus jabłkowy

Sposób przygotowania:

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami

Ciasto

Masło rozpuścić w rondelku z miodem. Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, cukier, jajka oraz przestudzone masło w miodem. Składniki dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.

Przygotowane ciasto podzielić na 3 części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Formę o wym. 25cm x 35cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Każdą część ciasta rozwałkować cienko, przełożyć do formy i nakłuć widelcem. 2 części ciasta upiec w temp. 180'C przez ok. 10 min.

Warstwa orzechowa

Masło z cukrem i miodem rozpuścić. Następnie dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Na 3 blat wcześniej przygotowanego ciasta wyłożyć ciepłą warstwę orzechową i zapiekać w temp. 180'C przez 12-15 min.

Masa grysikowa

W garnku zagotować mleko z dodatkiem cukru. Do gorącego mleka dodać kaszę mannę i mieszając gotować ok. 3-4 min. Przygotowaną kaszkę studzimy.

Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy partiami po 1 łyżce wystudzonej kaszy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Mus jabłkowy

Jabłka myjemy obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Jabłka przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu do momentu kiedy zaczną się rozpadać.

Do gorących jabłek dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i studzimy.

Przełożenie

Upieczone placki przekładamy warstwami w następującej kolejności: blat ciasta, masa grysikowa, blat ciasta, tężejący mus jabłkowy, blat ciasta z orzechami.

Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy blaty ciasta zmiękną.

Miodownik z musem jabłkowym i orzechami
W garnuszku roztapiamy masło i dodatkiem miodu
Miodownik z musem jabłkowym i orzechami
Do suchych składników dodajemy roztopione masło z miodem
Miodownik z musem jabłkowym i orzechami
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i zawijamy w folię.
Miodownik z musem jabłkowym i orzechami
Do roztopione masła z dodatkiem cukru dodajemy posiekane orzechy
Miodownik z musem jabłkowym i orzechami
Na ostatni rozwałkowany blat ciasta wykładamy orzechy.