Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo- musztardowej. Idealne na obiad dla całe rodziny.

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka

Składniki:

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka

 

  • 3 udka z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,

Sposób przygotowania:

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka

Przygotowanie marynaty

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka
Musztardę, miód i olej mieszam z przyprawami.

Miód mieszamy musztardą, olejem i przyprawami.

Marynowanie mięsa

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka
Kurczaka nacieram marynatą i odstawiam w chłodne miejsce.

Do marynaty wkładamy mięso. Dokładnie je nacieramy. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

Pieczenie

Miodowo- musztardowe udka z kurczaka
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, układamy na blaszce i pieczemy.

Mięso razem z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązujemy i układamy na blaszce. Udka pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.