madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Miruna w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja rodzina uwielbia ryby, dlatego staram się je przyrządzać przynajmniej raz w tygodniu.

Miruna w panierce

Składniki:

Miruna w panierce

 

Sposób przygotowania:

Miruna w panierce
Filety z miruny rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy przyprawą do ryb oraz odrobiną pieprzu i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie kawałki ryby obtaczamy w mące, panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie znowu obtaczamy, tym razem w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przygotowujemy marchewkę do rybki: marchew obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną marchewkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. W momencie, gdy marchewka już się ugotuje, wsypujemy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Rybę podajemy z ziemniakami oraz z ugotowaną marchewką.