zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Poeksperymentowałam ze smakami, wyszło pyszne i aromatyczne danie. Domownicy stwierdzili że smak przypomina gołąbki :)

Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem

 

  • pół główki młodej kapusty, lub jedna mała
  • 60 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki )
  • do kapusty:
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej
  • łyżka suszonych ( zmielonych) pomidorów
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól czosnkowa
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • do mięsa:
  • woreczek ryżu (125 g)
  • 3 łyżki bułki tartej + mleko do namoczenia bułki tartej ( około 50 ml)
  • jajko
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • opcjonalnie ½ łyżeczki czubrycy

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem
Zaczynam od ugotowania ryżu, przepłukuję go pod wodą i gotuję 15 minut w osolonej wodzie . Następnie odcedzam i zostawiam do wystudzenia, wodę zostawiam.

Zmielone mięso przekładam do miski, dodaję jajko, namoczoną bułkę tartą ,przyprawy oraz wystudzony ryż. Całość dokładnie wyrabiam, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Z masy mięsno ryżowej, formuję pulpeciki i gotuję je ( 15 minut )w wodzie pozostałej z gotowania ryżu ( około 750 ml) Po ugotowaniu wyciągam do miseczki i owijam folią.

Cebulę i czosnek obieram i podsmażam na oleju. Kapustę myję, szatkuję i przekładam do garnka z cebulą i czosnkiem, duszę chwilę aż kapusta puści sok, dodaję przyprawy, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Mieszam i podlewam wodą z gotowania pulpecików. Gotuje do miękkości.

Na koniec doprawiam do smaku, i przekładam do kapusty pulpety, tak aby się zagrzały i podaję od razu.

Można jeść z pieczywem , ziemniakami lub same. Dla mnie wystarczą solo, ryż w zupełności syci.
Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem
Etap 1 Zmielone mięso przekładam do miski, dodaję jajko, namoczoną bułkę tartą ,przyprawy oraz wystudzony ryż.
Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem
Etap 2 Z masy mięsno ryżowej, formuję pulpeciki i gotuję je ( 15 minut )w wodzie pozostałej z gotowania ryżu ( około 750 ml) Po ugotowaniu wyciągam do miseczki i owijam folią.
Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem
Etap 3 Cebulę i czosnek obieram i podsmażam na oleju. Kapustę myję, szatkuję i przekładam do garnka z cebulą i czosnkiem, duszę chwilę aż kapusta puści sok
Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem
Etap 4 Mieszam i podlewam wodą z gotowania pulpecików. Gotuje do miękkości. Na koniec doprawiam do smaku, i przekładam do kapusty pulpety