malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Muffinkowe choinki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są bardzo pomysłowe i wyglądają pięknie na stole. Warto takie przygotować na Święta dla gości a szczególnie dzieci.

Muffinkowe choinki

Składniki:

Muffinkowe choinki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • szklanka rodzynek.
  • Masa:
  • 250 ml śmietany 36%,
  • 1/2 cukru pudru,
  • łyżka żelatyny,
  • barwnik zielony.

Sposób przygotowania:

Muffinkowe choinki
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Natomiast rodzynki zalewamy gorącą wodą. Masło ucieramy na puszystą masą dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie stopniowo dodajemy inne składniki. Masa powinna być gęsta, dodajemy rodzynki, mieszamy. Masę wykładamy do papilotek i pieczemy 30 min w temp. 170 stopni, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody przestudzoną żelatynę, mieszamy, dzielimy masę na dwie części do jednej dodajemy zielony barwnik. Białą masę nakładamy w szpryckę i tworzymy mały stożek, następnie nakładamy zieloną masę i tworzymy zielone gałązki na białym stożku tak aby część białej masy była widoczna i wyglądała jak śnieg pod choinką, chłodzimy w lodówce.

Tagi:

jajko jajka