Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Muffinki amarantusowe ze śliwkami i Whiskey

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cudowne muffinki amarantusowe z soczystą śliwką i aromatyczną Whisky. Dla prawdziwych smakoszy. Przygotowują się w chwilę a przyjemność z jedzenia trwa i trwa!

Muffinki amarantusowe ze śliwkami i Whiskey Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki amarantusowe ze śliwkami i Whiskey

 

  • 100 gramów mąki amarantusowej
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 gramów cukru
  • 100 ml oleju
  • 200 ml jogurtu
  • 5 śliwek
  • 50 ml Whiskey
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Muffinki amarantusowe ze śliwkami i Whiskey
W dużej misce połączyć mąki z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połączyć jajka, olej, jogurt, cukry i Whiskey. Ubić porządnie mikserem lub trzepaczką. Następnie połączyć suche i mokre składniki. Wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do masy. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć masę, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
Muffinki amarantusowe ze śliwkami i Whiskey
Surowe ciasto na muffinki przygotowane do pieczenia
Muffinki amarantusowe ze śliwkami i Whiskey
Blacha pełna cieplutkich muffinek. Nie ma możliwości, żeby im się oprzeć!