Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Muffinki pomarańczowo-kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffinki - ulubione przez wszystkich domowników

Muffinki pomarańczowo-kakaowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki pomarańczowo-kakaowe

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki pomarańczowo-kakaowe
Masło roztopić w rondelku, wystudzić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Do miski wbić jajka, dodać cukier i wszystko razem miksować kilka minut. Następnie dodać mleko, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i tłuszcz, zmiksować. Do miski z mokrymi składnikami przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Do połowy ciasta wsypać kakao, wymieszać. Do formy muffinkowej nałożyć łyżkę jasnego ciasta, następnie włożyć suszoną śliwkę i przykryć kakaowym ciastem. Włożyć do nagrzanego do temp 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Następnie wystudzić i polukrować.
Muffinki pomarańczowo-kakaowe
Etap 1
Muffinki pomarańczowo-kakaowe
Etap 2
Muffinki pomarańczowo-kakaowe
Etap 3