misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Muffinki pieczone w jajku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie muffinki wywrą piorunujący efekt na całej rodzinie.

Muffinki pieczone w jajku

Składniki:

Muffinki pieczone w jajku

 

  • 9 dużych jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
  • 1/4 szklanki śmietany (najlepiej kremówki)

Sposób przygotowania:

Muffinki pieczone w jajku
Jajka dokładnie myjemy. Następnie robimy niewielka dziurkę w każdym jajku przy węższym końcu. Jajka wylewamy tak żeby nie uszkodzić skorupki. Jedno żółtko i białko zostawić do ciasta, resztę zużyć do innych słodkości :) Skorupki dokładnie wygotować a po wystudzeniu włożyć do garnka i zalać mocno osoloną wodą na pół godziny. Przepłukać zimną wodą i zostawić do całkowitego osuszenia. Przygotować ciasto. Masło roztopić. W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki z jednym żółtkiem i białkiem. Mąkę połączyć z mokrymi składnikami. Skorupki jajek układac pionowo. Najlepiej np. w formie na muffinki. Dodatkowo można obłozyć je folią aluminiową żeby prosto stały. Za pomocą rękawa cukierniczego wlewamy ciasto do skorupek do 3/4 ich wysokości. Należy uważać żeby nie pochlapać skorupki z wierzchu. Piec 20 minut w temp. 180 C. Zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!!

--> jeśli trochę ciasta "wyleje" się podczas pieczenia ze skorupki wystarczy po upieczeniu delikatnie zebrać nadmiar i oczyścić skorupke wilgotnym papierowym ręcznikiem.