Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

muffiny z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

muffiny nadziewane budyniem

muffiny z budyniem

Składniki:

muffiny z budyniem

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka kefiru
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2,5 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

muffiny z budyniem
Dwie szklanki mąki wsypujemy do jednej miski. Dodajemy do niej również dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier i mieszamy suche składniki ze sobą. W oddzielnej misce łączymy mokre składniki : szklanka kefiru, pół szklanki oleju oraz wbijamy jedno jajo. Miesza się najlepiej trzepaczką - wtedy mamy pewność że dokładnie się produkty połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy niestarannie. Formy na muffiny natłuszczamy i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 35 minut. Dwie szklanki mleka zagotowujemy . W połowie szklanki mleka rozrabiamy nasze budynie. Do gotującego mleka wlewamy zaczyn budyniowy i dokładnie szybkim ruchem mieszamy nasz budyń aż zgęstnieje. Muffiny nadziewamy budyniem za pomocą worka cukierniczego lub szprycy. Posypujemy cukrem pudrem.