ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Mus czekoladowy Ani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać ze świeżymi malinami i listkiem mięty

Mus czekoladowy Ani

Składniki:

Mus czekoladowy Ani

 

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 20 g likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki mleka
  • 20 g masła
  • 3 jajka
  • 40 g drobnego cukru
  • 125 ml zimnej śmietanki 36%
  • maliny
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy Ani
Kawałki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej razem z likierem i mlekiem.Gdy masa będzie gładka,dodaj masło i zmiksuj całość.Żółtka oddziel od białek.Białka z cukrem ubij na sztywną pianę,żółtka utrzyj.Następnie dodaj żółtka i połowę piany z białek do masy czekoladowej.Ubij kremówkę i połącz ją z musem.Pod koniec całość delikatnie wymieszaj z resztą piany z białek.Gotowy mus przełóż do małych miseczek.Przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.