ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Muszle 4 sery

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pycha:)Nic dodać,nic ująć

Muszle 4 sery Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muszle 4 sery

 

  • na ok. 15 muszli:
  • 15 muszli makaronowych
  • 100-150 g ricotty
  • 100-150 g mascarpone
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • kawałek sera camembert (obranego ze skórki)
  • 1 małe białko jajka
  • puszka krojonych pomidorów
  • ok. 400 g gęstej passaty pomidorowej
  • łyżeczka suszonej bazylli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • `cukier
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Muszle 4 sery
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu (nie za długo żeby się nie rozgotował). W miseczce mieszamy sery na farsz:ricottę,mascarpone,parmezan , camembert,na koniec dodajemy białko. Przygotowujemy sos: pomidory z puszki mieszamy z passata,oregano,bazylią, cukrem (ja dodałam 2 łyżeczki,solą,pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziewamy serami i układamy na sosie w naszym naczyniu. Na koniec wszystkie muszle skrapiamy oliwą (można też z wierzchu posypać jeszcze odrobiną parmezanu). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25 minut (pod koniec włączamy zapiekanie z góry,żeby muszle odrobinę się zrumieniły). Smacznego :)
Muszle 4 sery
dokładnie mieszamy i ugniatamy cztery sery
Muszle 4 sery
przygotowujemy sos z pomidorów oraz passaty
Muszle 4 sery
muszle układamy w nczyniu na sosie pomidorowym