Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Muszle nadziewane wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nadziewane muszle wątróbką z cebulą, następnie zapiekane z serem;)

Muszle nadziewane wątróbką

Składniki:

Muszle nadziewane wątróbką

 

  • 500g wątróbki drobiowej
  • ok 24-26 muszli
  • 3 cebule
  • łyżka soli do posolenia wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 garście startego żółtego sera
  • łyżka oleju do wysmarowania formy
  • łyżka oleju do smażenia cebuli i wątróbki

Sposób przygotowania:

Muszle nadziewane wątróbką
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą odstawiamy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, w tym czasie wątróbkę płuczemy oczyszczamy (najlepiej gdyby moczyła się całą noc w mleku pozostawiona pod przykryciem w lodówce) kroimy na mniejsze części, dokładamy do cebuli i obsmażamy kilka minut - przyprawiamy solą i ewentualnie pierzem. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C, smarujemy naczynie żaroodporne olejem, układamy muszle i do każdej wkładamy wątróbkę z cebulą. Zasypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem, zapiekamy około 7 minut w piekarniku.

Tagi:

sery ser