Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Musztardowe skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamarynowane w musztardzie i usmażone skrzydełka z kurczaka.

Musztardowe skrzydełka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Musztardowe skrzydełka

 

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 6 łyżeczek oleju
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Musztardowe skrzydełka
Musztardę przełożyć do miseczki. Dodać do niej olej, sól czosnkową, przyprawę i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać. Skrzydełka z kurczaka oczyścić, umyć i dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso przełożyć razem z marynatą na suchą, rozgrzaną patelnię. Mięso mocno zrumienić z każdej strony. Do mięsa wlać wodę (tyle, żeby mięso było prawie w całości przykryte). Patelnię przykryć. Mięso dusić do miękkości, a jak już zrobi się miękkie, odparować resztę wody i ponownie je zrumienić.
Musztardowe skrzydełka
Marynata przygotowana z musztardy oleju przyprawy do kurczaka soli czosnkowej i ziół prowansalskich.
Musztardowe skrzydełka
Oczyszczone skrzydełka z kurczaka dokładnie pokryte marynatą.
Musztardowe skrzydełka
Zamarynowane mięso zrumienione na patelni.
Musztardowe skrzydełka
Zrumienione skrzydełka z kurczaka zalane wodą.