Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Nadziane jajka w żurku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie .

Nadziane  jajka w żurku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziane jajka w żurku

 

  • 1/5 litra zakwasu na żurek (- ,,Buniowy zakwas na żurek "-- taki po 4 dniach kiszenia )
  • 6 sztuk surowych - białych kiełbasek
  • 1 marchewka
  • 6 jajek na twardo
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Nadziane jajka w żurku
Kiełbaski związać nicią do mięs tak by miały ładny serdelkowaty kształt( na 12 sztuk ). Farsz z końcówek wycisnąć by kiełbaski nie popękały. Z wyciśniętego farszu zrobić 12 kulek wielkości żółtka jajka ugotowanego na twardo* Zagotować wodę z marchewką . Do wrzącej włożyć ostrożnie kiełbaski i kulki z farszu -- parzyć na bardzo małym gazie 20 minut. Wyłowić kiełbaski , kulki z farszu i marchewkę. Zostawić do ostygnięcia. Do wywaru wlać zakwas . Zagotować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem , majerankiem. Ugotować jajka na twardo. Ostudzić . Obrać. Przekroić na pół. Wyjąć ostrożnie połówki żółtek. W puste miejsca włożyć kulki z farszu. Udekorować listkami zieleniny. Gorący żurek wlać na talerze ( 4 ). Na każdym talerzu w żurku ułożyć po 3 połówki jajka z kulką farszu + 6 połówek żółtka + kilka plasterków ugotowanej marchewki. * Białe kiełbaski zostają do podania na ciepło lub zimno
Nadziane  jajka w żurku
Parzyć w wodzie przez 20 minut kiełbaski i kuleczki z farszu kiełbasianego
Nadziane  jajka w żurku
Wyjąć kiełbaski i kulki ( i marchew) - do wywaru wlać zakwas- zagotować- dodać śmietanę i doprawić do smaku
Nadziane  jajka w żurku
Jajka na twardo obrać- przekroić na pół i wyjąć żółtka
Nadziane  jajka w żurku
W miejsce żółtek wsadzić kulki z farszu kiełbasianego- udekorować