MARTYNA781940

MARTYNA781940

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Nadziewana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Próbując tego zapragniesz jeszcze więcej. Rozpływa się w ustach

Nadziewana cukinia

Składniki:

Nadziewana cukinia

 

  • 4 małe cukinie
  • 4 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 15 dag żółtego sera startego
  • 20 dag ryżu
  • 1 szklanka bulionu
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sos:
  • 45 dag jogurtu naturalnego
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • czosnek ok. 2 ząbki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nadziewana cukinia
Cukinie dokładnie umyc. Przekroic wzdłuz na pół a potem wyjąc środek. połowę miąższu pokroic w kostke.. Pomidory i cebule również pokroic w kostke. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cubule zeszkilc na patelni.Następnie dodać pokroiony w kostke miąższ.Dusic tak przez 5 minut.Nastepnie dodać ryż 3/4 sera startego. Doprawic solą pieprzemi i majerankiem.. Powstały farsz włożyc do połówek cukinii.Ułozyc na wysmarowanej olejem blaszce. Posypac serem i zalac bulionem. Zapiekac w temp 180 stopni przez 40 minut. SOS: Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem, szczypiorem i pietruszką. Doprawic solą i pieprzem. Polać upieczoną cukinie