evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Nadziewane pomidory na ciepło

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne pomidorki na ciepło . . . . .

Nadziewane pomidory na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane pomidory na ciepło

 

  • 3 duże ładne pomidory
  • 1/2 pierś z kurczaka (średnia)
  • 3 łyżki ser żółty + 3 łyżeczki dodatkowo (starty na tarce, u mnie gouda)
  • 2 łyżeczki nać pietruszki (posiekana)
  • 2 łyżeczki olej do smażenia
  • 2 czubate łyżeczki przyprawa kebab
  • sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
  • 1/4 szklanki drobniutki makaron (u mnie cyferki)
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Nadziewane pomidory na ciepło
Umytą pierś kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy ją na patelni z przyprawą do kebaba-odstawiamy do wystygnięcia.Makaron gotujemy do miękkości,płuczemy i odcedzamy. Z umytych porządnie pomidorów odcinamy wierzch i wydrążamy środki za pomocą łyżeczki. Przestudzone mięso wkładamy do miseczki.Dodajemy ser (3 łyżki),makaron i nać pietruszki. Doprawiamy delikatnie solą o raz pieprzem i całość mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory,mocno uklepując łyżką zeby jak najwiecej weszło.Wierzch posypujemy pozostałym serem.Zakładamy czapki i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C (grzanie góra,trzecia półka od góry) i zapiekamy do rozpuszczenia się sera tj. około 10-15 minut (bez przykrycia) i gotowe :-)
Nadziewane pomidory na ciepło
Umytą pierś kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy ją na patelni z przyprawą do kebaba-odstawiamy do wystygnięcia.Makaron gotujemy do miękkości,płuczemy i odcedzamy.
Nadziewane pomidory na ciepło
Z umytych porządnie pomidorów odcinamy wierzch i wydrążamy środki za pomocą łyżeczki.
Nadziewane pomidory na ciepło
Przestudzone mięso wkładamy do miseczki.Dodajemy ser (3 łyżki),makaron i nać pietruszki. Doprawiamy delikatnie solą o raz pieprzem i całość mieszamy.
Nadziewane pomidory na ciepło
Tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory,mocno uklepując łyżką zeby jak najwiecej weszło.Wierzch posypujemy pozostałym serem.Zakładamy czapki i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.