Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Nadziewane placki z makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

U mnie takie placki robi się całkowicie z resztek. Jakiś makaron, duszona kapusta lub surówka z poprzedniego dnia. To wystarczy aby zrobić całkiem nowe i smaczne danie.

Nadziewane placki z makaronu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane placki z makaronu

 

  • 2 szklanki gotowanego makaronu ( nitki)
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki maślanki
  • szczypta sody
  • sól do smaku
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Nadzienie: 100 g kiełbasy
  • szklanka duszonej kapusty
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki

Sposób przygotowania:

Nadziewane placki z makaronu
Makaron ( nitki, wstążki, spaghetti ) kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy maślankę i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy makaron i mąkę, odstawiamy na 10 min aby odpoczęło. Wędlinę kroimy w plasterki. Jeśli ktoś nie ma duszonej kapusty czy też surówki może użyć zwykłej pekińskiej. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy placek z dwóch łyżek ciasta, na środek nakładamy łyżkę kapusty a na niej układamy wędlinę. Całość przykrywamy łyżką ciasta , które delikatnie rozprowadzamy po powierzchni aby zakryć nadzienie. Smażymy na wolnym ogniu z oby stron. Wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. Mamy takie trzy bit w wersji wytrawnej. 
Nadziewane placki z makaronu
Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki
Nadziewane placki z makaronu
Do jajek z maślanką dodajemy makaron i dokładnie mieszamy
Nadziewane placki z makaronu
Na rozgrzany tłuszcz układamy poszczególne warstwy plasków
Nadziewane placki z makaronu
Placuszki smażymy wolno z obu stron na złoty kolor