Sposób przygotowania:
Nadziewane pyzy staropolskie
1 Ziemniaki gotujemy, obieramy i gorące rozgniatamy. Studzimy. Mieszamy z mąką w proporcji 3:1. Wbijamy jajka, solimy i raggniatamy gładkie ciasto
2 Farsz: kapuse gotujemy, odciskamy i drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plastry, cebule w kostkę i podsmażamy na maśłe. Dodajemy do kapusty, mieszamy z oliwą, doprawiamy
3 Niewielka porcję masy ziemniaczanej spłaszczamy donią. Na środku kladziemy farsz i formujemy kulkę wielkości małego pączka. Puzy wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 min od wypłynięcia. Podajemy z pokruszona fetą
2 Farsz: kapuse gotujemy, odciskamy i drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plastry, cebule w kostkę i podsmażamy na maśłe. Dodajemy do kapusty, mieszamy z oliwą, doprawiamy
3 Niewielka porcję masy ziemniaczanej spłaszczamy donią. Na środku kladziemy farsz i formujemy kulkę wielkości małego pączka. Puzy wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 min od wypłynięcia. Podajemy z pokruszona fetą