agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

nadziewany kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

nadziewany kurczak w sam raz na obiadek

nadziewany kurczak

Składniki:

nadziewany kurczak

 

  • Kurczak 1 kg
  • Oliwa 2 łyżki
  • Sok z cytryny
  • Masło do smażenia 1 łyżka
  • Nadzienie:
  • Mała bułka 1 sztuka
  • Mielonka wieprzowa 10 dag
  • Pieczarki usmażone na margarynie 10 dag
  • surowe żółtko 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • białko
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

nadziewany kurczak
kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, sokiem z cytryny i solą, pozostawić na godzinę. Przygotować farsz- namoczyć bułkę, pokroić w paseczki mielonkę i pieczarki, natkę pietruszki posiekać. Utrzeć masło z żółtkiem, dodać odciśniętą bułkę, mielonkę, pieczarki i natkę pietruszki, doprawić według uznania. Z białka ubić sztywną pianę i połączyć z farszem. Kurczaka napełnić farszem, zaszyć i piec w gorącym piekarniku około godziny w naczyniu z nakryciem. Do naczynia włożyć kawałek masła, podlać wodą. W czasie pieczenia podlewać kurczaka powstałym sosem.