akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Najprostszy chleb pszenny na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Mięciutki, puszysty chleb z mąki pszennej na zakwasie. Idealny na śniadanie. Polecam!

Najprostszy chleb pszenny na zakwasie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Najprostszy chleb pszenny na zakwasie

 

  • 200 g. białego zakwasu pszennego
  • 325 g. zimnej wody
  • 500 g. mąki białej pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu słodowego

Sposób przygotowania:

Najprostszy chleb pszenny na zakwasie
1. Zakwas wymieszać z wodą i słodem. Wsypać przesianą mąkę, sól i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (w połowie tego czasu, należy ciasto raz złożyć.) 2. Z ciasta uformować kulę, ułożyć w koszyczku do chleba i pozostawić do wyrośnięcia na około 3-5 godzin (mój chleb wyrastał w oprószonej mąką misce, ponieważ nie posiadam koszyczka). 3. Po tym czasie chlebek naciąć ostrym nożem i piec w 230st.C około 45 minut (piekłam w keksówce). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Najprostszy chleb pszenny na zakwasie
Wyrobione ciasto drożdżowe na chleb pszenny.
Najprostszy chleb pszenny na zakwasie
Upieczony najprostszy chleb pszenny na zakwasie.
Najprostszy chleb pszenny na zakwasie
Najprostszy chleb pszenny na zakwasie w środku.