Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Naleśniczki z dżemem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na śniadanie dla dzieci i dorosłych.

Naleśniczki z dżemem i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniczki z dżemem i śmietaną

 

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • kilka łyżek śmietany
  • sól

Sposób przygotowania:

Naleśniczki z dżemem i śmietaną
Mleko przelewamy do miski, dodajemy żółtka jaj. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Później dodajemy wodę mineralną gazowaną wg potrzeb. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni smażymy małe naleśniczki, które podajemy z dżemem i śmietaną( ja używam 18%).
Naleśniczki z dżemem i śmietaną
czyli naleśniki podane z dżemem i śmietaną
Naleśniczki z dżemem i śmietaną
Łączenie mleka 3
Naleśniczki z dżemem i śmietaną
2% tłuszczu z żółtkami jaj- pierwsza faza przygotowania.
Naleśniczki z dżemem i śmietaną
Przesiewanie do masy mąki

Tagi:

jajko jajka