migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Naleśniki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne cienkie naleśniki na maślance. Podałam je ze słodkimi dodatkami-serkiem z dżemem i samym dżemem.

Naleśniki na maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki na maślance

naleśniki

  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju

dodatki

  • 400 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki jogurtu
  • dżem wiśniowy
  • dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

Naleśniki na maślance
Do miski wlać wodę i maślankę, ja maślankę miałam własna po robieniu masełka. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut.

Następnie rozgrzać patelnie i usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników.

Do zmielonego sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać.

Gotowym serkiem posmarować część naleśników. Pozostałe naleśniki posmarować samym dżemem. Naleśniki dowolnie zwinąć, w rulon lub kopertę.

*Ciasto na naleśniki zrobiłam bardziej rzadsze ponieważ usmażyłam cienkie naleśniki, jeśli wolicie grubsze naleśniki należy dodać jeszcze trochę mąki.
Naleśniki na maślance
Do miski wlać wodę i maślankę, ja maślankę miałam własna po robieniu masełka. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować.
Naleśniki na maślance
Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut. Następnie rozgrzać patelnie i usmażyć cienkie naleśniki.
Naleśniki na maślance
Do zmielonego sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać.
Naleśniki na maślance
Usmażone naleśniczki bez żadnych dodatków