misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Naleśniki z masą orzechową i sosem czeko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Naleśniki posmarować masa orzechową. Zwinąć w rulony, rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem czekoladowym...

Naleśniki z masą orzechową i sosem czeko

Składniki:

Naleśniki z masą orzechową i sosem czeko

 

  • NALEŚNIKI:
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 400g mąki
  • 1/2 płaskiej łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżki wódki, rumu lub innego alkoholu
  • oliwa do smażenia
  • MASA ORZECHOWA:
  • 100ml śmietany
  • 200g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki cukru
  • 100ml mleka
  • 100g czekolady
  • 100ml śmietanki 30%
  • 50ml brandy

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z masą orzechową i sosem czeko
NALEŚNIKI:
Zmiksuj wszystko razem, żeby nie było grudek. Odstaw ciasto na pół godziny pod przykryciem. Rozgrzej na patelni odrobinę masła lub oleju (najlepiej posmarować powierzchnię patelni pędzelkiem). Wylej dużą łyżkę ciasta i poruszaj patelnią, aż ciasto równomiernie się rozprowadzi. Jak tylko zaczną odchodzić przewrócić naleśnik na drugą stronę.
MASA ORZECHOWA:
Orzechy zmielić, skórkę pomarańczową posiekać. Zagotować śmietanę z orzechami, skórkę pomarańczową i cukrem. Gotować, aż masa stanie się gęsta. Zagotować mleko ze śmietanką, dodać czekoladę. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Wlać brandy, zamieszać i zdjąć z ognia.
Naleśniki posmarować masa orzechową. Zwinąć w rulony, rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem czekoladowym.