marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki z musem owocowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto naleśnikowe ubić trzepaczką sprężynową i sm- -ażyć z obu stron.Owoce oczyścić,opłukać lub rozmrozić.Zmiksować i nadziać.

Naleśniki z musem owocowym.

Składniki:

Naleśniki z musem owocowym.

 

  • szklanka mąki,
  • 3-4 jajka,
  • 1/4 wody gazowanej,
  • 1/4 szklanki mleka lub śmietanki,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli lub szczypta,
  • 40 dag.malin świeżych lub mrożonych lub mieszanka owoców leśnych,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 20 dag.margaryny do smażenia,
  • ewentualnie bita śmietana jako dodatek wedle uznania.

Sposób przygotowania:

Naleśniki z musem owocowym.
Składniki na ciasto naleśnikowe:mąkę,jajka,śmietankę lub mleko,
cukier,trochę soli ubić trzepaczką sprężynową,dodając trochę wody mineralnej gazowanej w celu uzyskania pęcherzyków powietrza podczas smażenia naleśników.Rozgrzać trochę tłuszczu roślinnego na patelni i wlewać na patelnię łyżką wazową porcje ciasta.Smażyć
z obu stron i zsuwać placki na odwrócony talerz.Owoce na mus mo-
-gą być świeże jak i mrożone.Świeże należy oczyścić i opłukać dokładnie pod kranem z wodą bieżącą i na sitku.Osączyć i dać do
średniego garnka,wsypać pół szklanki cukru pudru i zmiksować blenderem na mus.Mrożone owoce tylko rozmrozić przed miksowaniem.Uzyskanym musem nadziewać placki naleśnikowe,
zwijając je w ruloniki lub kopertki.Podawać z bitą śmietaną lub bez.

Tagi:

jajko jajka