migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepyszne danie na obiad. Bardzo pożywne ale bez mięsa. Moja rodzinka bardzo lubi takie naleśniczki:)

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

 

  • naleśniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 duża szczypta soli Kamis
  • 1 szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

 

 

  • sos beszamelowy
  • starty ser żółty do posypania

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Przygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mikserem mleko, mąkę, wodę, jajko, olej oraz sól i pieprz. Gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak drobno posiekać i wrzucić na patelnię, przesmażyć aby odparował wodę. Doprawić go solą i pieprzem. Następnie dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Z ciasta usmażyć naleśniki. Potem każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, nastęnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Etap 1 Szpinak drobno posiekac i przesmażyć aby odparował wodę.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Etap 2 Usmazyć na naleśniki i każdego posmarowac szpinakowym farszem.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Etap 3Potem każdego naleśnika posmarowanego masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
Etap 4 Na wierzchu zalać beszamele i posypać startym serem.