iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Smażone skrzydełka w occie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Skrzydełka są bardzo pulchne oraz smaczne. Najsmaczniejsze gdy postoją w lodówce i wypiją całą zalewę.

Smażone skrzydełka w occie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażone skrzydełka w occie

 

  • 1 kg skrzydełek drobiowych,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 średnich marchewek,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie,
  • 3 szklanki panierki panko,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki octu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Smażone skrzydełka w occie
Gotujemy w dużym garnku wodę, a do wrzątku wrzucamy czosnek, pietruszkę oraz sól. Dodajemy skrzydełka i gotujemy przez 30 minut. Następnie skrzydełka odcedzamy i usuwamy sprawnie kości. Wodę mieszamy z mąką, dodajemy jajka i miksujemy na puszysty krem. Skrzydełka moczymy w takim kremie i wkładamy w panierkę panko. Smażymy na złoto. Marchew kroimy na małe części i gotujemy na półtwardo. Pomidory kroimy na cząstki i mieszamy z marchwią.Do 2 litrów ugotowanej i ostudzonej wody dodajemy cukier, miód, ocet oraz sól. Układamy w zalewie skrzydełka oraz farsz marchewkowy na przemian. Schłodzimy.
Smażone skrzydełka w occie
Skrzydełka na sitku po ugotowaniu i przestudzeniu
Smażone skrzydełka w occie
Gotowe skrzydełka usmażone i ułożona na talerzu.
Smażone skrzydełka w occie
Gotowe skrzydełka usmażone włożone do zalewy octowej

Tagi:

jajko jajka