Sposób przygotowania:
Śmietankowa uczta
Przygotować wszystkie składniki niezbędne do upieczenia ciasta, sparzyć wrzątkiem jajka i schłodzić jajka. Żółtka starannie oddzielić od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wydostała się z odwróconego do góry dnem garnka. Następnie dodajemy cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wydostała się poza naczynie, mąkę należy wcześniej przesiać przez sito w celu spulchnienia mąki. . Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Biszkopt pieczemy ok. 40- 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu ciasta, czekamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy bite śmietany w proszku z mlekiem według przepisu podanego na opakowaniu i wlewamy do bitej śmietany galaretkę ostudzoną, mieszamy. Biszkopt przekrawamy na połowę i powstałą piankę rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Posypujemy cukrem pudrem.