A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Śnieżynka cytrynowa z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

pyszne,lekkie i ładnie podane

Śnieżynka cytrynowa z galaretką

Składniki:

Śnieżynka cytrynowa z galaretką

 

  • CIASTO
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 kopiaste łyżki kisielu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy

 

  • DODATKOWO:
  • pianka cytrynowa
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 Śnieżki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 plasterki cytryny
  • mini paluszki ptysiowe

 

  • DO NASĄCZENIA:
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 krople zapachu cytrynowego

 

 

Sposób przygotowania:

Śnieżynka cytrynowa z galaretką
Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe; do rozmąconych jajek dodajemy cukier, a następnie mąkę z proszkiem i kisielem, plus zapach, wstawiamy do nagrzanego do 200* piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Przestudzone ciasto dzielimy na dwa równe płaty i nasączamy płynem sporządzonym z podanych składników. Jogurt i szklankę mleka lekko miksujemy, potem łączymy z pianką cytrynową w proszku,gdy masa będzie jednolita wykładamy ją na ciasto. Przyrządzamy galaretkę i tężejącą wylewamy na cytrynową piankę, a następnie przykrywamy wierzchnim płatem ciasta. Wstawiamy do lodówki. Śnieżki (dwie)miksujemy ze szklanką mleka i łyżeczką soku z cytryny, tak powstałą masą obrabiamy tort za pomocą szprycy cukierniczej. Dekorujemy plasterkami cytryny i ptysiowymi paluszkami. Schładzamy w lodówce około 2 godzin. Smacznego.