KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Soczysta nóżka z indyka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Soczysta nóżka z indyka z czerwonymi buraczkami.

Soczysta nóżka z indyka.

Składniki:

Soczysta nóżka z indyka.

 

  • nóżka z indyka,
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina, ja polecam barolo,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • rozmaryn do smaku,
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku,
  • buraczki czerwone marynowane,
  • pieczarka,

 

Sposób przygotowania:

Soczysta nóżka z indyka.
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy, warzywa przysmażamy na złoty kolor na patelni. Nóżka i usmażone warzywa wkładamy do gęsiorka i zalewamy bulionem i winem, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy, aż mięso będzie gotowe, około godziny, uzależnione od wielkości. Na końcu ściągamy pokrywkę i dusimy aby sos się zredukował, gotową potrawę wykładamy na talerz, potrawę serwujemy z marynowanymi buraczkami. SMACZNEGO.

Tagi:

sosy indyk