Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Soczyste żeberka w jabłkowo-piwnej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszne żeberka. Przygotowane w ten sposób mięso jest soczyste, kruche i niezwykle aromatyczne. W sam raz na niedzielny obiad.

Soczyste żeberka w jabłkowo-piwnej marynacie

Składniki:

Soczyste żeberka w jabłkowo-piwnej marynacie

 

  • 70 dag żeberek,
  • 1 duża cebula,
  • szklanka piwa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 5 łyżek przecieru jabłkowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • 5 szt. pokruszonego ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Soczyste żeberka w jabłkowo-piwnej marynacie
Mięso z każdej strony opruszamy solą i pieprzem. Piwo łączymy z musztardą. Dodajemy soso sojowy i miód. Dokładamy przecier jabłkowy. Dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę), Marynujemy przez min. 2 h. Mięso wkładamy do natłuszczonego naczynia. Posypujemy cebulą (piórka)i zalewamy marynatą. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 godziny ( 200 stopni C). Po opruszeniu majerankiem pieczemy jeszcze przez kwadrans bez przykrycia.