marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet ogórkowy z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Oto dodatek do obiadowych dań,ale nie deser,choć ożeźwiający jak lody czy sorbet.Polubią go dzieci,a nawet dorośli.A więc wypróbować!.

Sorbet ogórkowy z ziołami

Składniki:

Sorbet ogórkowy z ziołami

 

  • 1/2 kg. ogórków szklarniowych lub gruntowych,
  • pęczek świeżej mięty,
  • gałązki świeżej natki,
  • listki świeżej melisy,
  • łyżeczka soli,
  • sok z 3 dużych świeżych cytryn,
  • oraz pojemnik do lodów.

Sposób przygotowania:

Sorbet ogórkowy z ziołami
Ogórki i świeże zioła opłukać i strzepnąć z nich wodę, obrać ogórki ze skóry i utrzeć na hebelku w tarce. Zioła zgnieść i uturlać w dłoniach na kulki. Ogórki starte lekko posolić i odłożyć w misie na 20 min.,aż puści z nich sok. Wtedy go nie odlewać,tylko wrzucić do komory miksera wraz z roztartymi ziołami. Zmiksować i przełożyć masę do pojemnika do lodów lub sorbetów. Zamknąć szczelnie pojemnik i wstawić na 2-3 godz. do zamrażalnika. Co jakiś czas zajrzeć i przemieszać widelcem masę, aby potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik, otworzyć i gałkownicą przełożyć sorbet do pucharków. Udekorować przed podaniem pozostałymi listkami świeżych ziół i podawać do potraw ziemniaczanych.

Tagi:

lody