bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Sorbet cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo, bardzo fajny przepis. Smakuje wszystkim. Polecam

Sorbet cytrynowy

Składniki:

Sorbet cytrynowy

 

  • 1/2 szklanki soku ze świeżych cytryn,
  • 1/4 szklanki soku ze świeżych limet,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 szklanka szampana,
  • 1 cytryna.

 

Sposób przygotowania:

Sorbet cytrynowy
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy
spęcznieje, wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać cukier
i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż
żelatyna i cukier się rozpuszczą. Ostudzić, połączyć z
sokami owocowymi i szampanem, zamieszać, przelać do
naczynia, w którym się będzie zamrażać, i wstawić do
zamrażalnika na 3 godziny. Po wyjęciu ubić masę
mikserem i ponownie zamrażać 2 godz. Sorbet przed
podaniem pozostawić na 15 min w temp. pokojowej.
Podawać w pucharkach, przybrany plasterkami cytryny.