Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos miętowy

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondelka, wlać 1/2 szkl wrzącej wody,

Sos miętowy

Składniki:

Sos miętowy

 

  • 6 łyżek posiekanych świeżych listków mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 15 dag jabłek
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos miętowy
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondelka, wlać 1/2 szkl wrzącej wody, rozgotować, przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z miętą i sokiem cytrynowym. Przyprawić do smaku solą. ostudzić, oziębic w lodówce. Podawać jako dodatek do potraw z baraniny i mięsa jagnięcego oraz do pieczeni wołowej. Można przechowywac 2 dni.