Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sos Mornay

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały dodatek do obiadu na dwa dania

Sos Mornay

Składniki:

Sos Mornay

 

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 310 ml wywaru z kury(może być z kostki rosołowej),
  • 310 ml chudej śmietany
  • 60 g świeżo startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Sos Mornay
Masło rozgrzać w rondlu. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty na wolnym ogniu. Wmieszać wywar z kury i śmietanę. Dusić, aż zgęstnieje. Wmieszać ser i dusić jeszcze 2 minuty. Podawać na gorąco.