SUPERPRZEPIS

Sos cebulowy Busla

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sos cebulowy Busla  Więcej zdjęć (3)

To sos cebulowy z nutą pomidorów który podajemy do mięs typu kofta czy kebab.

Składniki:

Sos cebulowy Busla

 

  • 2 cebule
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • szczypta kolendry
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta imbiru
  • szczypta chili

 

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy Busla
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę pomidorową i oraz utłuczone w moździerzu przyprawy. Dusimy na małym ogniu do chwili, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą do smaku. Podajemy go do mięs typu kofta, kebab. Możemy włożyć go również wprost z mięsem do placków ftira.Podawaj do mięsnych dań, np kofty.
Sos cebulowy Busla
Gdy sos się zagęści przekładamy go do miseczki.
Sos cebulowy Busla
sos podajemy do mięsa typu kofta lub wprost na placki ftira.