Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sos cebulowo-musztardowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos z zasmażki z cebulą i musztardą.

Sos cebulowo-musztardowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos cebulowo-musztardowy

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • ok. 3,5 szklanki wody
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Sos cebulowo-musztardowy
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać musztardę i mąkę, dobrze wymieszać. Smażyć tak długo, aż mąka lekko się zrumieni. Wlać szklankę zimnej wody (woda musi być zimna, żeby nie zrobiły się kluski). Dokładnie wymieszać. Dolać resztę wody (tym razem niekoniecznie zimnej). Wszystko wymieszać i zagotować. Jak sos będzie jeszcze za gęsty, to można dolać więcej wody. Do sosu dodać odrobinę soli i pieprzu, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Gotowym sosem polać np. ziemniaki.
Sos cebulowo-musztardowy
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Sos cebulowo-musztardowy
Mąka dodana do zeszklonej cebuli i zrumieniona.

Tagi:

przyprawy