Sos francuski Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na domowy sos francuski np. do cielęciny.

Sos francuski Asus

Składniki:

Sos francuski Asus

 

  • 1 szt małego selera
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula
  • Pół szklanki bulionu z kostki
  • Pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek pokrojonych na drobno korniszonów
  • 2 łyżki rodzynków
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Sos francuski Asus
Obraną cebulę pokroić na bardzo drobno, zeszklić na oleju. Dodać starty na najmniejszych oczkach tarki obrany seler oraz jabłko. Chwilę smażyć całość, następnie wlać gotowego bulionu z kostki jak i wino. Na koniec wsypać pokrojone korniszony oraz sparzone i osączone na sitku rodzynki. Następnie zmniejszyć ogień i gotować sos około 10 minut. Gotowego sosu używam do polania cielęciny.