Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos gulaszowy z mączką grzybową

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W sumie prosty sos . Ciekawy ze względu na możliwość wykorzystania suchego razowca i drobno połamanych kawałeczków suszonych grzybów

Sos gulaszowy z mączką grzybową

Składniki:

Sos gulaszowy z mączką grzybową

 

  • 30 dag chudego mięsa z łopatki ( lub od szynki )
  • 4 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki mączki grzybowej
  • 2 kromki zmielonego suszonego razowca
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • maggi w płynie
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Sos gulaszowy z mączką grzybową
Pokroić mięso i cebulę w kostkę ( jak na gulasz ) .Wrzucić do garnka . Dodać ziele angielskie, i liść laurowy , szczyptę soli , pieprzu i mielonej papryki .Zalać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce przez godzinę ( woda powinna odparowywać ) .Dodać mączkę grzybową .Dusić jeszcze przez 30 minut . Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym i papryką . Zagęścić sos zmielonym suchym razowcem .Zagotować . Mączkę grzybową robię mieląc w młynku do kawy ( elektrycznym ) pokruszone kawałki suszonych grzybów .A piętki z razowca i kromki zbyt suchego razowca mielę w maszynce do mięsa i używam do zagęszczania sosów mięsnych ( trzeba tylko by się w sosie rozkleił ) .