kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny aromatyczny sos z pieczarek, który możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu. Wyśmienicie smakuje z ziemniakami.

Sos pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki obieramy ze skórki, a następnie kroimy w dość duże kawałki.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie dajemy masło z olejem, na rozgrzany tłuszcz wkładamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż będzie szklista.
Ddodajemy pokrojone pieczarki, smażymy około 5minut. Dolewamy szkl. wody i gotujemy około10 mint.
Do szkl. dajemy jogurt i mąkę dokładnie mieszamy, dolewamy wodę( razem pełna szkl). Sos przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wymieszany jogurt z mąką i przez chwilę gotujemy.
Sos pieczarkowy
Obrane pieczarki kroimy w dość duże kawałki.
Sos pieczarkowy
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Sos pieczarkowy
Dokładnie mieszamy jogurt z mąką kukurydzianą.
Sos pieczarkowy
Do smażonej cebuli dodajemy pieczarki i razem smażymy.