mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sos pietruszkowo-cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Znakomity sos do gotowanych warzyw, aromatyczny i pyszny

Sos pietruszkowo-cytrynowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos pietruszkowo-cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pietruszkowo-cytrynowy
Cytrynę umyć, polać wrzątkiem, wytrzeć do sucha i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. W rondelku rozgrzać masło, do roztopionego tłuszczu dodać mąkę, wymieszać, ciągle mieszając wlać mleko. Po chwili dodać posiekaną natkę pietruszki i skórkę startą z cytryny. Na koniec doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje całość. Sos podaję z gotowanymi warzywami.
Sos pietruszkowo-cytrynowy
Do garnka z roztopionym masłem i mąką wlewam mleko
Sos pietruszkowo-cytrynowy
Sos gotuję na niewielkim ogniu ciągle mieszając