Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sos pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty domowy sos maślano - pomarańczowy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów. Wyśmienity jako polewa do lodów.

Sos pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pomarańczowy
Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty. Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści. Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem. Do gorącej masy dodać masło. Wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło. Sos przestudzić. Gotowym sosem polać np.lody.
Sos pomarańczowy
Obrane i pozbawione białych błonek pomarańcze.
Sos pomarańczowy
Cząstki pomarańczy dodane razem z sokiem do karmelu.
Sos pomarańczowy
Ugotowane w karmelu pomarańcze zmiksowane blenderem.
Sos pomarańczowy
Kawałki masła dodane do gorącej pomarańczowej masy.