martusska18

martusska18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Salceson

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny piernik na święta i nie tylko

Salceson

Składniki:

Salceson

 

  • 3,5 szkl. mąki wrocławskiej
  • 5 jajek
  • 2,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • kilka kropel aromatu korzennego lub pół płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 duże twarde jabłka
  • garść suszonych owoców – śliwek, moreli
  • pół szklanki rodzynek
  • cukier puder / polewa czekoladowa
  • sól

Sposób przygotowania:

Salceson
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać żółtka, cukier, sodę, cynamon, kakao, aromat. Miksować do momentu gdy składniki się połączą. Dodajemy stopniowo mąkę na przemian z odrobiną oleju. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda, kroimy w średnią kostkę. Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Śliwki i morele kroimy w kosteczkę. Wszystkie owoce wsypujemy do miski z ciastem, mieszamy za pomocą miksera. Blachę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy na blasze (może być 20x30cm) ok 40-45 minut w temp. 180 ‘C. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić ciasto drewnianym szpikulcem. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Najlepsze jest lekko ciepłe :)