Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sałatka warstwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczna sałatka z dodatkiem dużej ilości warzyw. mięsa z kurczaka, sera feta z dodatkiem sosu majonezowego z czosnkiem i keczupem.

Sałatka warstwowa

Składniki:

Sałatka warstwowa

na sałatkę :

  • 3-4ogórki konserwowe
  • 2 marchewki
  • 1/2 kapusty pekińskiej(małej)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 kostki sera feta
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oleju

na sos :

  • 1 mały słoik gęstego majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • keczup pikantny

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa

Przygotowanie składników na sałatkę :

Marchewkę umyć. Ugotować w lekko posolonej wodzie do miękkości. Wystudzić. Obrać ze skórki. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Mięso z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać mięso. Smażyć ciągle mieszając do miękkości. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować drobno. Kukurydzę osączyć na sicie. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki i lekko odcisnąć z nadmiaru zalewy. Ser feta pokroić w małą kostkę.

Przygotowanie sosu :

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać z majonezem.

Etap końcowy:

Na spód szklanej salaterki układamy: ogórki, marchew, kapustę pekińską, pierś z kurczaka, kukurydzę. Następnie smarujemy sosem majonezowym i polewamy dekoracyjnie keczupem. Wierzch posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę.