kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, szparagami i pomidorkami może stanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem.

Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami

Składniki:

Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami

podstawowe

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka)
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść świeżej bazylii
  • skórka z cytryny
  • dresing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka z makaronem i zielonymi szparagami
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Odcedzamy i kroimy każdy na 3 części.

Na talerzach układamy makaron a na nim układamy szparagi, połówki pomidorków koktajlowych i listki bazylii.

Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny.